Hopp til hovedinnhold

Foredrag

Les mer om foredragene på Bergen Strikkefestival 2023. Alle foredrag finner sted på Spoleloftet.

Fra hekleduk til strikka onepiece - Birger Berge

Lørdag kl. 11:15-12:00

Birger Berge er en stor mønsterstrikkentusiast, og alt fra hundegensere til onepiece og pledd kan bli åsted for vakre mønster. Birger kommer høsten 2023 med sin andre bok, og gleder seg til å fortelle om dette og mer til! På foredraget får du høre om design- og mønsterinspirasjon, om prosessen fra idé til ferdig plagg, om fargevalg og mye mer. Kanskje får du også høre litt om livet som mannlig strikker både på Instagram og Tinder.

Det blir boksignering i butikken etter foredraget!

Frå barndom til anerkjent strikkedesigner - Ingunn Birkeland

Lørdag kl. 12:30-13:30

Ingunn Birkeland (f. 1979) er utdannet klesdesigner ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (nå KHiO), og har hovedfag i klær og kostymer. Siden 2005 har hun designet klær, sko, smykker og tekstilkunst under eget navn, og har gjort seg bemerket med iøyenfallende kjoler designet for norske kulturpersonligheter. Flere av hennes arbeider er innkjøpt av norske museer, deriblant Nasjonalmuseet.

Om foredraget: 

I foredraget får vi innblikk i Ingunns reise fra barndommen og helt fram til strikkeboken Ingunn Birkeland strikker, og vi får se bilder fra hennes fargerike samarbeid med fotograf Knut Bry gjennom en årrekke.


Strikkeklikken

Lørdag kl. 14:15-15:15

Strikkeklikken er en lydpodkast med de glade strikkeamatørene Silje og Birthe. Annenhver onsdag lanseres en ny episode der praten går løst og fast om stort og smått innenfor strikking, og episodene er gjerne temabasert. Gjennom podkasten ønsker Silje og Birthe å invitere lytterne med på deres reise i strikkingens verden, samtidig som de ser på strikking i et samfunnsmessig og historisk perspektiv. Strikkeklikken, som nylig publiserte episode nummer 100, ønsker å vise frem mangfoldet i det store strikkeuniverset, og samtidig dele fra sin egen strikkehverdag.

Podkasten er lettbeint og uhøytidelig, med utgangspunkt i glad formidlingsevne og den gode kjemien mellom Birthe og Silje, og har etablert seg som en podkastfavoritt for strikkere og strikkeinteresserte i hele Norge.Håndspinning - kvalitet og kuriosa - Vigdis Valde

Lørdag kl. 15:45-16:30

Spinning var et hverdagsslit. Et nødvendig arbeid og en viktig allmennkunnskap. Nå er spinning som håndverk både ukjent og unødvendig. Men kan kjennskap til materialer og håndverk som spinning fremdeles være relevant? Hva kan håndspinning - og håndverk - bidra med i vår vestlige industri- og forbrukskultur? Kan det lære oss noe om oss selv og vår egen tid? Dette er noen av spørsmålene Valde vil reflektere rundt. - Med utgangspunkt i tekstilhistorien tar hun oss med inn i sin verden av fiberforming med lokal vill- og spelsauull. Det grunnleggende arbeidet rundt fiber, spinning, tråd og kvalitet ligger hjertet nærme for Valde, og hun leter stadig etter samfunnsrelevansen i arbeidet.

Hva kan håndspinning og håndverk bidra med i vår vestlige industri-forbrukskultur? Hvilke materialvalg tar vi? Hva gjør de valgene med oss som mennesker og samfunn? Dette er noen av spørsmålene Valde reflekterer rundt. Med utgangspunkt i tekstilhistorien tar hun oss med inn i sin verden av fiberforming med lokal vill- og spelsauull.


Megaworkshop - Lærke Bagger

Lørdag kl. 17:00-19:15


Megaworkshop med den danske strikkedesigneren Lærke Bagger.

Bli med på mega strikkeworkshop, hvor Lærke Bagger, inspirert av Tekstilindustrimuseet mønstre fra fabrikken, utfordrer dem med sin ville tilnærming til strikking. Gjennom dine strikkepinner og ulike kunstneriske benstøtter får du utfordret din egen kreativitet. Du må gjerne bli overrasket, irritert og henrykt over dine egne evner, mens vi sammen kommer til kjernen i den kunstneriske strikkeprosessen. Forvent å bli utfordret og få et nytt blikk på mulighetene for strikking gjennom historisk inspirasjon. Lærke Bagger er i denne workshopen i samtale med kunsthistoriker og formidler fra Tekstilindustrimuseet Cecilie Straagaard

Ta med deg minst 8 forskjellige typer restegarn og minst 3 strikkepinner. Nivå: passer for alle

  • Marte Solheim Hopland, Foto: Arielle Angeles

Strikking ble redningen - Marte Solheim Hopland

Søndag 11:15-12:15

Marte Solheim Hopland, som står bak instagramkontoen @marte.knit, måtte slutte i drømmejobben grunnet ryggskade og flere operasjoner. Hun gikk fra å ha en aktiv livsstil til å få livet snudd helt på hodet. Hennes historie om hvordan strikkingen ble redningen kommer hun for å fortelle om.

I 2022 la hun ut sine første egenlagede design, og har senere vunnet designkonkurranse hos Skappel hvor hun nå har lansert designet sitt «Bergtatt». Marte er opptatt av at strikking skal gi mestringsfølelse fra første stund enten man er uerfaren eller erfaren, derfor er hennes designuttrykk preget av tykke pinner og strukturstrikk. Hun er også svært glad i farger!Panelsamtale:Tekstilindustrimuseet i Salhus, Tekstilmuseet i Herning, Textilmuseet i Borås og Sjølingstad Uldvarefabrik

Søndag kl. 12:15-13:15

Tema for samtalen: Hvordan forvaltes industrihistorien på våre museer, og hvordan ser fremtiden ut?


Majas Koftor - Maja Karlsson

Søndag kl. 14:15-15:00


Hør Maja fortelle om sin siste bok KOFTOR. Boken inneholder 20 forskjellige kofter, og Maja vil vise bilder og fortelle om inspirasjonen bak noen av plaggene og den kreative prosessen. 

Under foredraget forteller Maja om hvordan nordisk strikketradisjon, eventyr, gammelnorske fortellinger, skog og natur – har vært med henne i arbeidet med plaggene. Carl Larsson-gården i Sverige og Karin Larssons tekstiler har også preget Maja, og noen av bildene i boka er fotografert der. Alt dette vil Maja fortelle mer om under foredraget.


AVLYST Få historien om Oslo Mikrospinneri - Pernille Volent

Foredraget er dessverre avlyst

Vi er et lite, børekraftig spinneri rett i utkanten av Oslo som lager norsk luksusgarn. Hele prosessen gjøres hos oss med kjærlighet og omtanke i hvert nøste, i tillegg til høye krav om kvalitet og håndtverk. I dette foredraget forteller Pernille Volent historien om Oslo Mikrospinneri. 


Leik Knitwear - Jorunn Hernes

Søndag kl. 15.15-16.00


Foredrag med Jorunn Hernes, styreleder og oppskrift forfatter fra LEIK Knitwear. 

Om Leik: 

Marie Leiknes begynte å kombinere maskin- og håndstrikk i 2008 under studiene i Edinburgh. Den kreative reisen som begynte med maskinstrikking av «garn» for håndstrikk har nå blitt en liten familiebedrift i Norge med mor, Jorunn og datter. Marie som kombinerer  tradisjonell håndstrikk med sin digitale strikkemaskin.

Museum24:Portal - 2024.03.00
Grunnstilsett-versjon: 1