Hopp til hovedinnhold

Utvandrerne - portretter

Fotograf Agnete Brun sine portretter av skuespillere og statister i Erik Poppe sin film Utvandrerne basert på Vilhelm Moberg sin bokserie ved samme navn.

 • Agnete Brun, portrett Utvandrerne
  1/1
  Agnete Brun, portrett Utvandrerne Agnete Brun

Det lot seg ikke gjøre i en håndvending for noe menneske å bytte fedreland og gjøre borte til hjemme

Vilhelm Moberg, Nybyggerne 1, i Utvandrerne

Agnete Brun regnes som en av Norges beste portrettfotografer, og jobbet en årrekke i Dagbladet før hun begynte som frilans. Hun ble tildelt Fotografiprisen, Norges Fotografforbunds hederspris, i 2001, og som den første norske kvinne fikk hun Fotografiprisen, delt ut av dronning Sonja. Agnete fikk prisen fordi hun har bidratt til å forynge og fornye det fotografiske uttrykk, både gjennom enkeltstående fotografier og billedserier. Som frilanser har hun jobbet mye med å ta stillbilder i forbindelse med film, blant annet på nesten alle filmene Erik Poppe har laget.

I utstillingen lar vi portrettene gi ansikt til faktiske personer som vi forteller om. Vi har funnet dramatiske historier om utvandring for ekte personer, der navn og informasjon knyttet til de enkelte bildene er hentet fra skips- og passasjerlister, med virkelige navn og opplysninger om deres reiser. Dette er å finne på www.digitalarkivet.no under kildekategorien Emigrantmateriale.


Historiene og fortellinger som samler informasjon om skip, memoarer og reisebeskrivelser er hentet fra www.norwayheritage.com.

 • 1/1
 • Rådhuset med utstilling
  1/1
  Rådhuset med utstilling

Se mer om filmen Utvandrerne

Utvandrerne Original title: Utvandrarna regissert av Erik Poppe